normal meme

Memelerin küçük olması hemen her kadını rahatsız eden bir sorundur. Estetik cerrahi operasyonlarıyla bu sorunlardan kurtulmak mümkün. Bu yazıda meme küçüklüğü yanı sıra var olan memede şekil bozukluklarından ve bunların çözümünden bahsedeceğiz.

Her küçük meme sabitçe küçük meme değildir. Beraberinde memenin şekil bozukluğu olabilir. Ya da meme dokusu ve hatta meme altındaki göğüs adalesi de beraberinde olmayabilir. Bu durumlara meme başının çok büyük olması, hiç olmaması, şekil bozukluğu ya da çok küçük olması eklenebilir. Memede şekli bozukluğu olan kişilerde genellikle iki meme arasında da simetri farkı da vardır. Tüm bunlar muayene sırasında yapılan ölçüler ışığında doktorunuzın size anlatacağı sorunlardır.

Normal meme

Meme dokusu normalde damla şeklindedir. Alt iç ve dış kadran daha dolgundur. Meme başı bu damlanın en yüksek olduğu bölgede bulunur. Ortalama 4 cm çapındadır. Ortasındaki nipple yani meme başı dediğimiz çıkıntının da büyüklüğü, yüksekliği kişiden kişiye değişkendir (Resim 1, 2).

normal meme Resim1   Resim2

  

Tubuler meme

Tubuler meme ya da diğer adıyla tüp meme dediğimiz şekil bozukluğunda memenin tüm kadranlarında eksiklik vardır. Halk arasında bu tür memelere keçi memesi de denir. Meme dokusu bir tüp şeklindedir. Meme başı da bu tüpün ucunda kapak gibidir (Resim 3, 4).

tubuler meme yandan Resim3 tubuler meme önden Resim4

 

Bu tip memelerde, meme miktarına göre meme altına ya da kas altına dual planda konulacak yuvarlak silikon memenin yuvarlak şekil almasını sağlar. Meme başına bir müdahale gerekmez. Meme başı da yuvarlak memenin en yüksek yerinde şeklini almış olur.

Tüberöz meme

Tüberöz meme dediğimiz şekil bozukluğu tubuler memeden daha sıkıntılı bir şekil bozukluğudur. Memenin özellikle alt kadranlarında eksiklik vardır. Meme dokusu meme ucu içine doğru fıtıklaşır (Resim 5, 6, 7).

tüberöz meme önden Resim5 tüberöz meme diğer Resim6
tüberöz meme öbür Resim7 tüberöz meme yandan Resim8

 

Meme altı çizgisi çok yukarıdadır. En ağır olan tip 3 deformite de meme başının içine fıtıklaşan meme dokusu meme altı çizgiden aşağı doğru sarkar (Resim 7, 8) . Olan meme dokusunu daha yuvarlak hale getirmek için bir çok yöntem tarif edilmiştir. Ancak bu teknikler de tatmin eden ölçüde sonuç sağlamaz. Meme dokusunun volümünü arttırmak ve yuvarlak hatları sağlamak için meme protezi kullanımı yine şarttır. Çoğunlukla meme başının küçültülmesi gerekir. Meme protezi hafif formlarda yeterli sonuç sağlarken, ağır formlarda alt kadranı doldurmakta yetersiz kalır. Bu durumda ikinci bir cerrahi girişimle meme alt iç ve dış kadranlarına yağ enjeksiyonu, ya da alt meme kadranının meme başına dek bölümünün serbestleştirilerek yayılması gerekebilir. Kısaca basit bir meme büyütme ameliyatı değildir. İşin en dramatik kısmı da çoğu kişi memesinde şekil bozukluğu olduğunun farkında değildir. Memem küçük diye düşünmektedirler.

Memede şekil bozukluğu tedavisi

Memenin tamamen olmadığı ya da az geliştiği durumlarda, meme altı kas dokusu varsa, meme protezinin kas altına yerleştirilmesi büyük oranda güzel görünüm sağlar. Meme başı da yok ise o da ikinci bir seansta oluşturulabilir. Bu durumlar genellikle genetik bir bozukluğa bağlıdır. Poland sendromu dediğimiz vakalarda meme altı göğüs kası da yoktur ve aynı taraf elde de bazı deformiteler eşlik edebilir. Çok zayıf ve atrofik derili kişilerde meme protezinin kas altına konulması gerekir. Bu durumda sırt ya da karından doku nakli gerekir. Bu da daha uzun iyileşme süreci ve ek şekillendirme işlemlerinin yapılması anlamına gelir.

KaydetKaydet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here