meme anatomisi

 

Kadınlarda memeler, asıl görevleri yeni doğan bebekler için süt vermek olmasına rağmen, modern çağın gelişmesiyle giderek dişi rolünün simgesi haline gelmişlerdir. Zaten bu sebepten estetik meme ameliyatları çok popüler oldu. Çünkü artık hemen her kadın daha dolgun, diri ve dik memeye sahip olmak istiyor. Bizim sitemizin amacı özellikle başta meme büyütme olmak üzere diğer estetik meme ameliyatları hakkında bilgi vermek. Meme büyütmeyi anlatırken kısaca meme anatomisi ve işlevi hakkında da bilgi sahibi olmakta yarar var diye düşünüyorum.

Memenin Yapısı

Memeler göğüs kafesinin ön kısmına bir takım fibröz bağlarla ( Cooper’s ligaments) sabitlenmiş, süt bezi ve yağ dokusundan oluşan, asıl şekli su damlası gibi olan organlardır. Erkeklerde de genelde işlevsiz olarak ve görüntü şeklinde mevcuttur. Pektoral kas denen göğüs kasının üzerinde yer alır ki zaten biz meme büyütme yaparken silikonu çoğunlukla bu kasın altına koyarız. Meme uç tarafında ise tıbbi adı areola mamma olan, kahverenginin değişik tonlarında karşımıza çıkan bir bölge vardır. Areolada Montgomery bezleri  denen ve emzirme sırasında bebek ağzının memede rahatça kayabilmesini sağlayan salgıyı üreten tomurcuksu oluşumlar vardır. Bu bölgenin ortasında bebeğin süt emmesini sağlayan meme başı yer alır. Memenin altında da göğüs duvarı ile meme alt yuvarının birleşiminden oluşan bir kıvrım yer alır. (Inframammary crease) Buranın önemi, silikonu çoğu ameliyatta bu kıvrımdan yaptığımız kesi yerinden yerleştiririz.

Memenin iç kısmında süt üretmeye yarayan süt bezleri ( ki bunlara zaman zaman meme bezi de diyeceğiz), süt bezlerini meme ucuna bağlayan süt kanalları ve bunları çevreleyen yağ tabakası bulunur. Meme içinde kas dokusu yoktur. İşte bu yüzden fitness ile meme büyütme yapmak mümkün değildir. Sadece pektoral kası büyüterek memeyi öne doğru itmesi sağlanabilir. Yaş ilerledikçe doğurganlığın azalmasına bağlı olarak, süt bezleri azalır, yağ bezleri artar. Bunun sonucu da memenin sertliğinin azalmasıdır.

Memelerde his gelişimi üst seviyededir. Aslında bebekle annenin sevgi alış verişinin bir parçası olan bu histen cinsel olarak da yararlanılır. Meme büyütme ve küçültme ameliyatlarında bize en çok sorulan sorulardan birisi “memede his kaybı olacak mı” sorusudur. Bu soruyu ilgili konularda cevapladık.

Memeler her kadında farklı şekildedir. Meme şekline en çok etken eden husus genetik kodlardır. Ayrıca kilo durumu, yaş, gebelik sayısı, hastalık veya normalin varyasyonu şeklinde görülebilecek değişik nedenlerle hormon salgısı meme şeklini ve büyüklüğünü etkiler.

Kadınların adet döngüsüne bağlı olarak her ay meme bezleri şişerek süt vermeye hazırlık yaparlar. Hatta kadınlar bu durumu memede ağrı, hassasiyet ve büyüme hissi ile tarif ederler. Gebelik gerçekleşmezse meme normal haline döner. Kadınlarda var olan değişik hormonlar bu düzen ve döngüyü kontrol ederler. Gebelikte ise bu düzen sadece meme süt bezlerinin giderek büyümesi ve süt vermeye hazır hale gelmesi şeklinde kendini gösterir.

Sonuç olarak; meme büyütme ameliyatı yaptırmadan önce buradaki özet anatomi bilgisini okursanız internetten alacağınız pek çok bilgiye anlam kazandırabilirsiniz. Aslında çok sizinle ilgili bir konu değil ama çağımız bilgi çağı ve herşeyi bilerek yaptırmakta yarar var.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here