Memesi büyük hanımların sadece görsel amaçlı değil sağlık amaçlı da yaptırmayı düşündükleri bir operasyondur. Büyük memelerin yarattığı sağlık sorunları:
- Boyun fıtığına sebep olabilir, boyun, sırt ve omuz hatta bel ağrısı yapabilir
- Meme altlarında terleme ve havasızlıktan dolayı pişik oluşabilir, bu bölgede kötü koku yapar
- Spor yapma güçlüğü ve kıyafet bulma zorluğu,
- Ağır memeleri taşımak zorunda kalan sütyen askılarının her iki omuzda yarattığı çukurlanmalar
- Şişman görünme durumunun verdiği psikolojik rahatsızlık
Meme Küçültme Ameliyatı:
Büyük memenin sebebi en sıklıkla genetiktir. Yani kadının ailesinde mutlaka büyük memeli bir yakını vardır. Büyük memeler kilo alma, doğum ve emzirme gibi sebeplerle daha da büyür ve sarkarlar. Bazı hormonal tedaviler de memede büyümeye yol açabilir.
Her kadında memeler arasında gözle görülür veya görünmez büyüklük farkı vardır. Bu normal bir şeydir. Meme küçültme ameliyatı esnasında bu farklılık çok fazla ise, mümkün olduğunca simetri oluşturulur.
Meme küçültme ameliyatı zorunlu estetik grubuna giren bir operasyondur. Plastik cerrahlar tarafından yapılma nedeni ise, memelerin en önemli kadınlık göstergelerinden birisi olmasıdır. Sonuçta tüm kadınlar kendini güzel hissetmek isterler. Aksi taktirde mutsuz olur, kendilerine güvenleri azalır. Bizim bu ameliyatı yaparken ki amacımız, büyük memelerden kadınları kurtarırken simetrik, güzel ve dik bir meme formu oluşturmaktır. Bir diğer amaç da kesi izinin mümkün olduğunca az olması ve yine mümkün olduğunca süt verme fonksiyonunun korunmasıdır. Yalnız bunlar her meme küçültme yöntemi ile sağlanamaz. Hastanın yaşına, doğum yapıp yapmadığına ve memesinin büyüklüğüne göre seçilen tekniklere göre değişir. Doktorun hastasını iyi sorgulaması ve beklentilerini iyi anlaması gerekir.
Meme küçültme ameliyatı süt verme fonksiyonunu bozar mı?
Meme küçültme ameliyatı ile ilgili en çok sorulan ve merak edilen soru budur. Cevapta çoğunlukla kafa karıştırıcıdır. İşin doğrusu şu: bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. O yüzden bu kadar farklı cevap ortaya çıkıyor. Basitçe anlatmaya çalışayım. Meme küçültme ameliyatı olunca süt verme fonksiyonunun bozulma ihtimali vardır. Kim öyle bir şey yok derse bu doğru değildir. Peki o zaman bebek yapmayı düşünen kadınlar meme küçültme yaptıramayacaklar mı? Zaten bizim tereddütte kaldığımız durum budur. Eğer bebek yapmayı düşünmeyen bir kadına meme küçültme yapacaksak hiç süt vermeyi düşünmeden olabilecek en uygun boy memeyi oluşturmaya çalışırız. Bebek yapmayı düşünüyor ve çok büyükmemeleri yoksa ameliyatı bebek sonrasına bırakmak en iyisidir. Ancak aşırı büyük, kadının hayatını engelleyen bir memeyse söz konusu olan, işte bu durumda çok dikkat etmemiz gerekir. Ona uygun teknik kullanarak, süt verme fonksiyonunu koruyan ancak çok fazla bir küçülme sağlamayan bir teknik kullanırız. Bu durumda bile süt verememe riski vardır. Bazen de çok agresif bir küçültme yapmamıza rağmen süt verebilen kadınlar oluyor. Biraz kısmet işi. Burada tercihi yapacak olan, dolayısı ile riski alacak olan kadındır. Bu büyük memelerden ne kadar rahatsız olduğuna bakacak, süt verme fonksiyonunu riske atıp atmayacağına buna göre karar verecek.
Meme Küçültme ameliyatı sonrası ne kadar iz kalır?
İz bırakmayan bir ameliyat henüz icat edilmedi. Dolayısı ile meme küçültme ameliyatı sonrası da memede iz kalacaktır. Bu iz seçilen tekniğe göre değişir.
Meme küçültme ameliyatında da diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi iz kalır. İzlerin şekli ve yerleşimi meme küçültmede kullanılan teknik ile değişmektedir. Göğüs küçültme ameliyatı sonrası meme başı etrafında ve meme başının aşağısında ters T, L ya da I şeklinde izler kalabilir. Meme başı halkası çevresinde kalan iz renk değişimi bölgesine rastladığından belli olmaz. Meme başı halkasından aşağı doğru inen ince bir iz kalır. Meme altındaki iz ise önden bakılınca görünmez. Memenin şekli memenin estetik görünümünde en önem arz eden unsurdur. Memenin yuvarlak ve meme başlarının kalkık görünmesi meme estetiğinde ulaşılmak istenen sonuçtur. Memenin şekli güzel olduğunda izlerde daha az görünür. Kaldı ki yeni meme küçültme ameliyat teknikleri ve kullanılan malzemelerin kalitesindeki artış izlerin daha az belirgin olmasına neden olmaktadır.
Meme küçültme ameliyatı kansere sebep olur mu?
Meme küçültme ameliyatı kanser gelişimine yol açmaz. Fakat ailesinde meme kanseri hikayesi olanlar ve 40 yaş üzeri hastalarda ameliyat öncesi yapılan bazı tetkikler (mamografi, ultarason ) ile tanısı konmamış bir kanser ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca ameliyat ile uzaklaştırılan meme dokusu patolojik incelemeye gönderilerek ameliyat öncesi gözden kaçan bir durum olup olmadığı da kontrol altına alınmalıdır. Göğüs küçültme ameliyatı ile meme dokusunun büyük kısmı çıkarıldığı için daha sonra kanser oluşma ihtimali de azalmaktadır. Amerika kaynaklı büyük sayıda hasta grupları üzerinde yapılan bazı araştırmalar bu savı desteklemektedir.
Ameliyat sonrası ne kadar zamanda iyileşilir?
Meme küçültme ameliyatları sonrası hastanede kalış süresi 1 ya da 2 gündür. Ameliyat bölgesinde biriken sıvıları uzaklaştıran drenler çekilip, pansuman tamamlandıktan sonra sporcu sütyeni giydirilen hasta taburcu olur. Kontroller 1. ve 2. haftada yapılır. İkinci hafta dikişler alındıktan sonra iz tedavisine devam edilir. Göğüs büyütme estetik ameliyat sonrası 4. gün duş alınabilir. Genellikle ameliyattan sonra 1 hafta istirahat yeterlidir. Sporcu sütyeni kullanıldığı için hasta kendini güvende hisseder ve iş başı yapabilir.
Ameliyattan sonra çok ağrı olur mu?
Meme küçültme ameliyatı sonrası ağrı diğer ameliyatlardan farklı değildir. Ağrı ağrı kesiciler ve buz uygulaması ile kolaylıkla kontrol edilebilir. Ameliyat sonrası 6 – 12 ay süresince göğüslerde ara sıra yanma, batma hafif sızlamalar olabilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı duyulmaz.
Göğüslerde ne kadar küçülme elde edilebilir?
Hastanın omuz genişliği, göğüs çevresi ölçüsü ve vücudunun genel ölçüleri estetik olarak hastanın vücudu ile orantılı meme elde etmede başvurulan kriterlerdir. Emzirme fonksiyonunun korunması elzem olan hastalarda (evlenmemiş, doğum yapmamış genç hastalar) meme belli ölçüde küçültülebilir. Doktorunuz muayene sırasında yapacağı ölçümleri değerlendirerek size memenizi ne kadar küçültebileceği hakkında bilgi verecektir.
Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Göğüs estetiği ameliyatı sonrası evinize gittiğinizde en az 3 gün istirahat ediniz. Meme küçültme ameliyatı sonrası antibiyotik ve ağrı kesici kullanmanız gerekecektir. İlaçlarınızı düzenli kullanınız. Ameliyat sonrası pansumanlarınızı aksatmayınız. İyileşme devam ettiği için ameliyat sonrası en az 4 hafta kolunuzu zorlamayınız, ağırlık taşımayınız, itme çekme hareketlerinden sakınınız. 1 ay boyunca doktorunuzun size önerdiği sporcu sütyenini devamlı kullanmanız gereklidir. Bu sütyen hem ağrıyı azaltacak hem de memenin şekillenmesine yardımcı olacaktır.
Ameliyat sonrasında göğüs dokusu ödemli ve şiş olacaktır. Ödemler 3-4 hafta içinde hızla azalır. Son şeklini alması ise 6-12 ay sürebilir. Bu süre içinde zaman zaman yanma batma gibi hafif ağrı hissi olabilir normaldir.
Ameliyat sonrası eğer gerekiyorsa dikişler 12-15 günde alınır. Göğüs estetiği ameliyatı sonrası 2 ay ağır sporlar yapılmamalıdır. Bir ay sonra hafif yürüyüş şeklinde spor yapılabilir.
Ağır yük kaldırmak, özellikle kolları ve göğüs kaslarını zorlayacak egzersizler, kontrolsüz hareketler sakıncalıdır. Göğüs kasının zorlanması durumunda göğüs içinde kanama olabilir, dikişlerde açılma olabilir.
Diğer önemli konu sigara konusudur. Ameliyat sonrası en az 1 ay sigara içmeyiniz. Sigara hem yara iyileşmesini bozar hem de küçük damarları daraltarak ameliyat bölgesindeki doku ve derinin kanlamasını azaltarak doku beslenmesini bozar, hücre tahribatı, hücre ölümü, yara açılması, dikiş açılması, iltihap gibi durumlara neden olabilir.
Meme küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?
Meme küçültme ameliyatı sırasında ya da sonrasında kanama, kan kaybı, hematom (doku içinde kan birikmesi) olabilir. Çıkarılan meme dokusu ile birlikte belli miktarda kan kaybı olmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesinde kan değerlerinin normal sınırlarda olması önemlidir.
Yara iyileşmesinin gecikmesi ya da belirgin yara izi kalması (hipertrofik skar – keloid) gibi durumlar özellikle şeker hastalarında, çok sigara içenlerde ya da ailevi olarak kötü iz gelişimine yatkın olan kişilerde meydana gelebilir. Bu hastalar bazı özel yöntemlerle tedavi edilebilir.
Meme küçültme ameliyatı süt kanallarını kesmeden yapılamaz. Mutlaka tümü olmasa da süt kanallarının bir kısmı çıkarılan meme dokusu ile birlikte kesilmektedir. Bu nedenle ameliyattan sonra emzirme problemi olabilir. Ancak bazı özel teknikler kullanılarak bu olasılık çok düşük oranlarda tutulabilir.
Enfeksiyon, iltihaplanma, yara açılması, dikiş atması olabilir. Bu durumlar zamanında müdahale edilerek düzeltilebilir. Açılan dikiş tekrar dikilebilir.
Göğüs küçültme ameliyatı sonrasında yağ nekrozu yani yağ dokusunun parçalanması ve erimesi olabilir. Buna bağlı yara kenarından ya da dikiş arasında akıntı oluşabilir. Meme küçültme ameliyatı ameliyat sonrası devrede memelerde ağrı sızı, yanma, batma hissi olabilir.
Çok büyük ve sarkık memelerde meme başının korunarak uygulandığı yöntemler kullanıldığında meme başının kaybedilme riski vardır. Böyle bir riskin olduğu hastalara meme başının yama şeklinde uygulandığı tekniklerin tercih edilmesi daha uygun olur. Meme başı kaybı olan hastalara cerrahi yöntemlerin dövme uygulaması ile kombine edildiği yöntemler kullanılarak tekrar meme başı yapılması mümkündür.
Göğüs küçültme ameliyatı fiyatları
Göğüs küçültme ameliyatı fiyatları muayene sonrası belirlenmektedir. Meme küçültme ameliyatı fiyatları ile ilgili bilgi için bizi arayın.