Küçük memeye sahip kadınların bu sorununu kozmetik olarak çözmek için kullandığımız ve halk arasında kısaca silikon olarak bilinen silikon meme protezleri hakkında pek çok doğru ve yanlış bilgi ortada dolaşmaktadır. Bu yazıda silikon meme protezlerinin yapısı, şekli, içeriği hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Meme protezi nedir?

Bilindiği gibi protez takma ya da dışardan vücuda takılan bir madde anlamına gelir. Meme protezi de takma meme ya da memeye bir cisim takılması anlamındadır. Burada cisim dediğimiz şey silikon olmaktadır.

Meme büyütme ameliyatı yapmada kullandığımız meme protezleri, şekil, içerik ve yüzey yapısı açısından incelendiğinde iki gruba ayrılmaktadır.

Şekline göre meme büyütme protezleri yuvarlak ve anatomik (damla) olarak ikiye ayrılırlar. Yuvarlak protezlerin yatay ve dikey taban çapları birbirine eşittir. Anatomik protezlerde dikey çap, yatay çaptan biraz daha uzun olup, protezin yüksekliği alt kutupta üst kutuptan fazladır. Anatomik olarak adlandırılmasının sebebi memenin şekline daha çok benzemesinden ileri gelmektedir.

Meme protezi içeriği

İçeriğine göre ise piyasada silikon jel ile dolu protezler ve fizyolojik serum, yani fizyolojik tuzlu su ile dolu protezler bulunmaktadır. Bunlarda silikondan oluşan katı zarfın içinde silikon jel ya da fizyolojik serum bulunur. Son yıllarda fizyolojik serum içerikli silikon protez kullanımı neredeyse hiç kalmamıştır.

Yüzey yapısına bakıldığında ise protezler yüzeyi düz ve pürtüklü protezler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Pürtüklü yüzeyli protezlerin çevresinde kapsül oluşumunun düz yüzeyli olanlara göre daha az olduğu saptanmıştır. Ancak bu bilgi tek başına pürtüklü ya da düz yüzey protez seçimi için kriter değildir. Muayene sonucu hangi tür protezin kişiye uygun olduğu belirlenir.

Meme protezinin ömrü ne kadar?

Teorik olarak meme protezi bozulan bir madde değildir. Hatta bu yüzden silikon firmaları protezlere ömür boyu garanti verirler. Ancak protezin ömür boyu garantili olması vücutta ömür boyu sorunsuz kalacağını garanti etmez. Çünkü silikon yaşlanmasa da vücut dokuları yaşlanıyor. Memede silikondan bağımsız bir takım sorunlar zaman içinde çıkabilir.

Ayrıca sonuçta silikon protez yabancı bir madde. Her ne kadar vücuda çok uyumlu olsa da zaman içinde neler olabileceğini öngörmek çok zor. Bu yüzden silikon olsa da olmasa da yıllık meme kontrollerini ultrason ve mammografi takibi ile yaptırmak şart.

Meme protezi takıldığı dışardan belli olur mu?

Son yıllarda üretilen meme protezleri artık oldukça yumuşak ve kıvamı meme dokusuna yakın. Ama asla gerçek meme dokusu kadar olmaz. Belki zamanla o da olacaktır. Böyle dediğime de bakmayın. Çoğu kişi memeye dokunarak memede protez olduğunu anlamaz.

Görsel olarak ise eğer meme ve vücut boyutlarına uygun silikon takılırsa asla belli olmaz. Ama çok büyük silikon istekleri olabiliyor. Bu durumda da dışardan belli olması kişi tarafından sorun edilmiyor.

KaydetKaydet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here